Rune
Jakobsson
www.runejakobsson.se

Rune är utbildad på bl a Skara skolscen, Susan Peretz Studios i Los Angeles, Lee Strasberg Theatre Institute i London och på Dramatiska institutet i Stockholm. 40 p Teatervetenskap Stockholms universitet.

Sedan 1987 har Rune varit med i ett flertal av Teater DaCapos produktioner: "Momo - eller kampen om tiden", "Kabaré Lust", "Mina och Kåge", "Kattmössan", "Pojken med Stålmansdräkten", "Århundradets kärlekssaga", "Göran gör en upptäckt…", "I ett obevakat ögonblick…", "Nästintill ett äventyr", "Lyckan kommer, lyckan går, lyckan snubblar…", ”Drömfångarna”, och nu senast i ”Nusse-kudden”.

I "Tant Blomma" både spelade och regisserade Rune. Dessutom har Rune regisserat Teater DaCapos "Längtan". Och utanför Teater DaCapo har Rune även regisserat bl a "Peepshow" och "Den starkare". År 2011 var han i Norge och regisserade "Prikkesyken" för Teatret Vårt i Ålesund. År 2015 regisserade han Ingmar Bergmans ”Höstsonaten” med Grynet Molvig och Paula Ternström i huvudrollerna. Och 2016 regisserade han Magnus Wetterholm i ”Från min loge i en lagård” för Stadra teater.

Rune har också arbetat med flera andra grupper, t ex Månteatern i Lund där han spelade med i bl a "Positivhalaren", "Nöden har ingen lag" och "Drömmen om Mallorca". Han har också spelat med i "Othello" med Fenixteatern i Stockholm och i "Gubben och blomman" med Pygméteatern i Stockholm. Under flera somrar i rad har Rune medverkat i uppsättningar på Stadra teater utanför Nora i Bergslagen: "Objudna gäster" och "Kungens komediant", båda i regi av Marika Lagercrantz. Och i regi av Johan Bernander: ”Den itusågade damen”, ”Vill ha dig”, ”Den fjärde rosen”, ”Hör musiken, söker efter orden”, ”Revykungen”, ”Efter mitt eget huvud”, ”Stadramålarna”, ”Apelsinträdet”, ”Glädjens akademi” och ”Arabia Felix”. Under våren 2013 spelade Rune med i ”Skapande dramatik för vuxna” på Playhouse teater i Stockholm i regi av Anders Björne. År 2014 var han med i ”Bolanders skor” som var ett samarbete mellan Teater Martin Mutter och Stadra teater. Rune har även medverkat i några filmer och i TV.

Rune undervisar också i teater på olika nivåer på bl a Folkuniversitetet, Medborgarskolan och Kulturama i Stockholm. Har även varit gästlärare på olika folkhögskolor.

År 2005 fick Rune Uppsala kommuns kulturstipendium och år 2006 tilldelades han ett arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Och år 2008 fick han även ett kulturstipendium från Landstinget i Uppsala län.