I ett obevakat ögonblick...

En föreställning baserad på poesi och dramatik

av Kristina Lugn

 

Teater DaCapo har rotat igenom Kristina Lugns litterära bohag och klampar nu omkring med barnfötter i mammas pumps, borrar in näsan i oväntade formuleringar och smygläser en kvinnas och en mans inre. 

I ett obevakat ögonblick… är sammanställd av Rune Jacobsson och består av utdrag ur följande diktsamlingar:
Till min man, om han kunde läsa, Döda honom!, Bekantskap önskas med äldre bildad herre, Hundstunden, Hej då, ha det så bra! och ur följande pjäser: Titta det blöder, Titta en älg, Stulna juveler, Tant Blomma, Begåvningsreserven, Nattorienterarna, Rut och Ragnar, När det utbröt panik i det kollektiva omedvetna, Idlaflickorna, Kvinnorna vid Svansjön, Silver Star, Eskil Johanssons flyttfirma, I dödskuggans dal, av Kristina Lugn.

 

Föreställningsinformation

I rollerna: Siv Eriksson och Rune Jacobsson
Regi: Ann Eberstein & gruppen

Scenografi och kostym: Kristina Östlund
Produktion: Renate Stridh
Musikinspelning: Ditte Andersson

Med stöd av Uppsala kommun och Helge Ax:son Johnsons stiftelse.

 

Musik i föreställningen

Gay Spirits (Rose) – David Rose and His Orchestra
Psycho: A Suite for Strings, The Knife (Herrmann) – Los Angeles Philharmonic
Brief and Breezy (Mancini) – Soundtrack
People Will Say We’re In Love (Rodgers/Hammerstein) – The Stalls Orchestra
Edelweiss (Rodgers/Hammerstein) – R. Hayman and His Symphony Orchestra
Sound of Music (Rodgers/Hammerstein) – R. Hayman and His Symphony Orchestra
Baubles, Bangles and Beads (Forrest/Wright) - The Stalls Orchestra
String Quartet No. 1 – White Man Sleeps, Fifth Dance (Volans) – The Duke Quartet
I do, I do, I do, I do, I do (Andersson/Anderson/Ulvaeus) – ABBA
Theme from James Bond (Barry) – Soundtrack
Pomp and Circumstance, op. 39 (Elgar) – BBC Symphony Orchestra

Bakgrund

Med I ett obevakat ögonblick… återvänder vi i Teater DaCapo till Kristina Lugns författarskap. Pjäsen Tant Blomma, som vi satte upp 1996, var ett av de mest intressanta och inspirerande projekt vi hittills gjort.

Ända sedan dess har vi lockats av den lugnska rösten. En röst som viskar och babblar och gråter och suckar och fnissar och längtar och pockar och kräver. Ja, kräver - kräver att få höras! En röst som ena stunden kan säga: Jag skulle önska. Om jag orkade. Om jag bara orkade skulle jag önska att en oförklarlig glädje överföll mig en stund. Och andra stunden kan säga: Jag är beredd att vara förtvivlad till klockan fem. Men inte längre. Man måste våga sätta gränser. En röst som talar om ensamhet och längtan, kärlek och död.

Ibland kom den som en enstaka versrad, ibland som en lång monolog eller hela dikter. Rösten bombarderade oss från alla håll och kanter. Så låt den göra det då! Vi bestämde oss för att följa rösten. Vi bestämde oss för att frossa i Kristina Lugns författarskap. Vi bestämde oss för att återigen gestalta hur Kristina Lugns okuvliga humor balanserar över bråda djup. Vi vill ge kropp åt den där pockande rösten.

Vi har tillgång till fyra armar och fyra ben. Två huvuden, ett par bröst, några skinkor, naglar och knän. Vidare har vi skramlat ihop ett tjugotal tår och dito fingrar. Ryggrader finnes, liksom stämband och pigga ögon. Öron på skaft och känsliga näsor. Dessutom några mycket stora hjärtan. Genom detta material får rösten tala.

Ur virrvarret av ord, meningar, satser och ordlekar träder rösten fram i två gestalter - en man och en kvinna. De brottas båda med sitt förflutna; han med sitt förhållande till sin mor och kvinnor och hon med sitt förhållande till sin far och män. Båda längtar de efter något som de inte har. Så möts de…


Teater DaCapo, Box 2096, 750 02 Uppsala
Tel/fax: 018-10 11 88, mobil: 073-938 85 30
E-post: teaterdacapo@gmail.com