Lyckan kommer, lyckan går, lyckan snubblar…

En föreställning för barn 6-10 år


Det är flera saker som har inspirerat Teater DaCapo att göra en föreställning för barn med tema livet och döden.

På Stadsmuseet i Stockholm visades förra året en utställning som hette Döden dö. Utställningen började med några människors tankar om vad som är allra mest värdefullt i livet. Och besökaren möttes också av orden: I väntan på döden väcks tankar om livet och dess värde. 
I sista rummet fanns ett stort bord fullt med symboler, saker och figurer, som har med död och begravning att göra. Meningen var att barn, eller vem som helst, skulle kunna stanna upp en stund och göra sin egen grav. En stund för reflexion kring liv och död. Vilken fantastisk idé!

I Gamla tanter lägger inte ägg av Mark Levengood och Unni Lindell kan man bl a läsa följande: 
"När man dör får man evigt liv. Det betyder att när du dör en gång så kan du aldrig dö mer även om du dör en gång till på riktigt." Elena, 9 år 
"Änglar ligger och vilar på molnen för att de inte har något att göra. Det är människor som egentligen är fåglar. Och så är de snällare än jultomten." Jenny, 6 år 
"Det finns en dörrvakt i himlen. Han heter Sankte Per och han sorterar de snälla och de dumma och bestämmer vilka som får komma in. De andra får ta första bästa flyg tillbaka igen." Tobias, 7 år

De senaste åren har Teater DaCapo gjort en djupdykning i Kristina Lugns författarskap i och med föreställningen I ett obevakat ögonblick… I hennes sällskap är döden som tema oundvikligt. Det har givit oss en stor glädje att arbeta med hennes poesi och dramatik.

Och minnen från barndomen av bilder på skyddsänglar. Ibland upplever vi att lyckan kommer, ibland att den går och ibland att den snubblar…

Föreställningsinformation 
Medverkande: Rune Jacobsson och Magnus Lindén 
Regi: Catarina Westerlund 
Manus: Rune Jacobsson 
Scenografi, attribut och kläder: Elsie Nyman och Kristina Östlund 
Scenografiassistent: Manu Kohout 
Mask: Anna Lilja 
Musikkonsult och inspelning: Ditte Andersson

Föreställningen är producerad med stöd av Uppsala kommun, Sparbanks-stiftelsen Upland, Stiftelsen Längmanska kulturfonden och Idéer för livet.

Och ett stort tack till Studiefrämjandet i Stockholm, Uppsala stadsteater, Marie och Desirée Nyman, Anders Wikström, och Josef, Gunvor och Taxe Jacobsson. 
Tax ska ni ha!

Urpremiär på Den lilla teatern i Uppsala 1 mars 2008.

Musik i föreställningen: Delar ur String Quartet No. 6, No. 2, No. 1 (K Volans) med The Duke Quartet och Angeleyes (B Andersson/B Ulvaeus) med ABBA.


 

Teater DaCapo, Box 2096, 750 02 Uppsala
Tel/fax: 018-10 11 88, mobil: 073-938 85 30
E-post: teaterdacapo@gmail.com